Voormalig-straatmeisje,-nu-hoofd-van-een-groot-kledingatelier-met-meer-dan-25-trainees1

Vaktraining voor meisjes en jonge vrouwen, maar ook aandacht voor seksuele autonomie in Noord-Ghana

De Stichting Adamfo Ghana verleent ondersteuning in de vorm van vakscholing aan voormalige straatmeisjes en jonge vrouwen in de armste wijken rondom Tamale in Noord-Ghana. Naast deze vakscholing is er ook aandacht voor het stimuleren van reproductieve en seksuele autonomie van meisjes en vrouwen.

Naast traditionele vakken als kleding maken worden ook technische beroepen aangeboden zoals dat van reparateur van mobiele telefoons, televisies en andere kleine technische apparaten, en dat van computerbeheerder in bijv. een internet-café.

De meisjes en jonge vrouwen krijgen ook begeleiding van maatschappelijk werkers en onderwijs in ondernemerschap, boekhouden en bedrijfsmanagement. Doel is dat ze na
afronding van het scholingstraject in staat zijn om een eigen bedrijfje op te zetten en zo succesvol een duurzaam en zelfstandig inkomen kunnen verdienen.

Door de meisjes en jonge vrouwen de mogelijkheid te geven om een ‘mannenvak’ te leren worden bestaande gender-stereotypen doorbroken. Als onderdeel van de opleiding worden ook lessen gegeven over vrouwenrechten en reproductieve gezondheid (lichamelijke ontwikkeling, puberteit, menstruatie, veilige seks) en over het recht om vrij te mogen beslissen over relaties, huwelijk, seks, zwangerschap, etc.